App Inventor – Aplicatia ta mobila!

Topic: Dezvoltare de jocuri pe mobil
Nivel: Începător/Mediu/Avansat/Experimentat
Structură curs: 4 Module
Platformă: MIT App Inventor
Nr. copii: 6-8 copii/grupă
Preț: Listă prețuri
Program: L-V: 17.00-18.30; 18.30-20.00
Trainer: Luminița Defta (vezi descriere)
Înscriere: Formular de înscriere

Descriere curs: App Inventor deschide lumea încântătoare a programării dispozitivelor mobile Android, folosind o interfaţă grafică, asemănătoare cu cea din Scratch şi StarLogo TNG, care permite utilizatorilor să așeze obiectele vizuale pentru a crea o aplicație pentru dispozitive Android.
Copiii vor crea propriile jocuri și aplicații cu sunete, imagini, vibrații, diverse funcționalităţi, butoane, tastaturi, liste, etichete, notificări etc.
Pentru teste se vor folosi atât emulatoare cât şi telefoane, tablete Android și roboţei educaţionali. Interacțiunea cu roboțeii educaționali se va realiza prin adresarea de comenzi folosind protocolul bluetooth către 3 motoare distincte, senzori de distanță și culoare, precum și senzori privind gradul de înclinare.
Activitatea la curs constă în sesiuni de predare și programare, într-o atmosferă interactivă, pe ințelesul copiilor, transformând procesul de învățare într-o experiență plăcută și productivă.
Cursurile sunt predate de către traineri doctori în informatică, cu foarte multă pasiune pentru programare, pe care o transmit și cursanților.

Beneficii pentru copii:

 • stimularea capacităţii de învăţare inovatoare, adaptabilă la condiţii de schimbare socială rapidă;
 • întărirea motivaţiei copiilor în procesul de învăţare;
 • stimularea gândirii logice şi a imaginaţiei;
 • dobândirea cunoștințelor fundamentale de programare, fiind apoi mult mai ușoară trecerea la limbaje de programare de nivel înalt;
 • formarea deprinderilor practice utile;
 • dobândirea cunoștințelor și abilităților de a crea jocuri și animații;
 • lucru în echipă la realizarea de proiecte.

Structură curs/Cerințe: Cursul este compus din 4 Module a câte 12 ore fiecare.

  M1: Nivel Începător - Pentru participarea la curs, copiii nu trebuie să dețină nici un fel de cunoștințe prealabile de programare.
  M2: Nivel Mediu - Pentru participarea la curs, copiii trebuie să fie familiarizați cu principiile de bază ale programării în App Inventor, sau să fi parcurs modulul M1 (Nivel Începător).
  M3: Nivel Avansat - Pentru participarea la curs, copiii trebuie să fi parcurs modulele M1 și M2.
  M4: Nivel Experimentat - Pentru participarea la curs, copiii trebuie să fi absolvit toate modulele M1, M2 și M3.

Concepte învățate: introducere în programare, selectarea componentelor, editorul de blocuri, componente de bază (Button, CheckBox, Label, ListPicker, Screen, TextBox, TinyDB), componente de tip senzor (AccelerometerSensor, LocationSensor, OrientationSensor), variabile, blocuri de definire, handler de evenimente, comenzi și expresii, aranjarea elementelor pe ecran (orizontalArrangement, VerticalArrangement, TabletArrangement), manipularea stării componentelor, evenimente ale butoanelor (Click, ongClick, GetFocus, LostFocus), comentarii, design-ul interfeţei.
Datorită faptului că fiecare ședință are o componentă practică, acest curs este un generator de experiență reală, iar la finalul celor 4 module, pe lângă certificatul de participare, copiii vor avea propriul portofoliu de jocuri şi aplicaţii mobile Android, precum şi aplicaţii de control al acțiunilor roboţeilor cu ajutorul limbajului de programare App Inventor.

Joc în App Inventor

Curs sugerat după finalizarea modulelor de App Inventor: