Primii pasi in lumea si securitatea IT

Topic: Primii pasi in lumea si securitatea IT
Nivel: Începător
Structură curs: 1 Modul
Platformă: Microsoft Windows
Nr. copii: 6-8 copii/grupă
Preț: Listă prețuri
Program: L-V: 16.00-17.30
Trainer: Tiberiu Iacob (vezi descriere)

Descriere curs: Cursul se adresează celor care fac primii pași în lumea digitală. Cursanților le sunt prezentate principiile funcționării calculatoarelor atât din punct de vedere hardware, cât și software, dar și cele mai cunoscute sisteme de operare actuale, și se vor familiariza cu cel mai răspândit dintre acestea: Microsoft Windows.
Securitatea cibernetică este un subiect discutat frecvent în ultimii ani, fiind din ce în ce mai prezent în activitățile zilnice ale copiilor datorită numărului mare de dispozitive conectate la Internet folosite zilnic de aceștia. Dependența din ce în ce mai mare de sistemele informaționale conduce la creșterea tipurilor de atacuri și vulnerabilități cărora utilizatorii trebuie să le facă față. Tehnologiile informatice sunt actualizate și modificate constant, apărând astfel noi și noi provocări în contextul în care nivelul de conștientizare al utilizatorilor este încă destul de scăzut.
Mediul online are din ce în ce mai multe conexiuni cu spațiul fizic, iar multe dintre lucrurile pe care le facem în spațiul virtual pot avea implicații în plan real. Astfel, când securitatea este compromisă în lumea virtuală, utilizatorii pot avea parte de consecințe dintre cele mai neplăcute în lumea reală, iar dobândirea de cunoștințe cu privire la amenințările, vulnerabilitățile și riscurile de securitate specifice sistemelor informaționale devine o necesitate.
În acest modul copiii vor învăța să identifice riscurile implicate în folosirea dispozitivelor informatice, cum ar fi calculatoare, smartphone-uri, în rețele de calculatoare publice cât și private și să cunoască un set de bune practici de securitate IT pe care să-l poată aplica cu succes. În plus, vor dobândi cunoștinţe despre concepte de securitatea informaţiilor, fundamente criptografice, autorități de certificare digitală şi semnături electronice, spyware, adware, antivirus, phishing.
Cursurile sunt predate de către traineri experți în IT, cu foarte multă pasiune, pe care o transmit și cursanților.

Beneficii pentru copii:

  • vor învăța componentele unui calculator și diverse tipuri de sisteme de operare;
  • se vor familiariza cu sistemul de operare Microsoft Windows;
  • vor fi capabili să recunoască pericolele din mediul virtual;
  • vor deprinde cunoștințele fundamentale în domeniul securității calculatoarelor;
  • vor putea aplica un set de măsuri de bază pentru protecția în mediul virtual.

Structură curs/Cerințe: Cursul este compus dintr-un Modul cu 12 ore.

    M1: Nivel Începător - Pentru participarea la curs, copiii nu trebuie să dețină nici un fel de cunoștințe prealabile.

Concepte învățate: Componentele care stau la baza funcționării calculatoarelor, tipuri de sisteme de operare, familiarizare cu Microsoft Windows, concepte de bază de securitate a sistemelor IT, fundamente criptografice, autorități de certificare digitală şi semnături electronice, spyware, adware, antivirus, phishing.
La finalul cursului, copiii vor primi certificat de participare.

Cursuri sugerate după finalizarea modulului de Primii pași în lumea și securitatea IT: