Scratch – Creeaza-ti jocul!

Topic: Dezvoltare de jocuri
Nivel: Începător/Mediu/Avansat
Structură curs: 3 Module
Platformă: MIT Scratch
Nr. copii: 6-8 copii/grupă
Preț: Listă prețuri
Program: L-V: 15.30-17.00; 17.00-18.30; 18.30-20.00
Trainer: Luminița Defta (vezi descriere)

Descriere curs: Limbajul de programare Scratch are ca scop inițierea în programare folosind o interfață vizuală intuitivă, ușor de înțeles și de utilizat de către elevi din întreaga lume, cu vârsta cuprinsă între 8 și 16 ani, fiind un instrument util în dobândirea principalelor concepte ale programării, prin crearea de animații și jocuri.
Copiii își vor programa propriile povești interactive şi jocuri educative prin tehnica drag&drop, care vor avea implementate imagini, sunete, animații etc., vor realiza desene pe calculator și se vor bucura de forme și culori, vor realiza experimente virtuale și vor distribui creațiile lor către ceilalți în comunitatea online.
Pentru teste se vor folosi roboţei educaţionali. Interacțiunea cu roboțeii educaționali se va realiza prin adresarea de comenzi folosind protocolul bluetooth către 3 motoare distincte, senzori de distanță și culoare, precum și senzori privind gradul de înclinare.
Activitatea la curs constă în sesiuni de predare și programare, într-o atmosferă interactivă, pe înțelesul copiilor, transformând procesul de învățare într-o experiență plăcută și productivă.
Cursurile sunt predate de către traineri doctori în informatică, cu foarte multă pasiune pentru programare, pe care o transmit și cursanților.

Beneficii pentru copii:

 • stimularea gândirii creative și sistematice;
 • întărirea motivaţiei copiilor în procesul de învăţare;
 • dobândirea cunoștințelor fundamentale de programare, fiind apoi mult mai ușoară trecerea la limbaje de programare de nivel înalt;
 • formarea deprinderilor practice utile;
 • dobândirea cunoștințelor și abilităților de a crea jocuri și animații;
 • lucru în echipă la realizarea de proiecte;
 • se studiază în școală și respectă programa școlară.

Structură curs/Cerințe: Cursul este compus din 3 Module a câte 12 ore fiecare.

  M1: Nivel Începător - Pentru participarea la curs, copiii nu trebuie să dețină nici un fel de cunoștințe prealabile de programare.
  M2: Nivel Mediu - Pentru participarea la curs, copiii trebuie să fie familiarizați cu principiile de bază ale programării în Scratch, sau să fi parcurs modulul M1 (Nivel Începător).
  M3: Nivel Avansat - Pentru participarea la curs, copiii trebuie să fi parcurs modulele M1 și M2.

Concepte învățate: introducere în programare, interfața (scena, personaje, blocuri și zona de program-script, costume, sunete, meniul și bara de instrumente), blocuri (Evenimente, Control, Mișcare, Aspect, Sunet, Penița, Date, Senzori, Operatori, Blocuri personalizate), variabile și operatori, instrucțiuni (if/if-else, repeat, repeat until, forever), condiții, bucle, șiruri, tablouri și funcții, liste, conectivitatea cu periferice pentru a realiza aplicații interactive tip realitate augmentată.
Datorită faptului că fiecare ședință are o componentă practică, acest curs este un generator de experiență reală, iar la finalul celor 3 module, pe lângă certificatul de participare, copiii vor avea propriul portofoliu de jocuri şi aplicaţii, precum şi aplicaţii de control al acțiunilor roboţeilor cu ajutorul limbajului de programare Scratch.

Joc în Scratch

Cursuri sugerate după finalizarea modulelor de Scratch: